Lezing CVZ 28 januari over de IJssel als dreigende en beschermende rivier

CVZ logo

Op donderdag 28 januari 2016 houdt landschapshistoricus Ferdinand van Hemmen in Zevenaar een lezing over de vroegere betekenis van de IJssel als dreigende en beschermende rivier.

Deze lezing staat in het teken van het project IJsselID (zie: http://ijsselid.nl/). Dit project wil mensen bewust maken van de schoonheid van het IJssellandschap en de betekenis hiervan voor een leefbare woonomgeving. IJsselID geeft in zijn campagne uitleg over de identiteit van de IJssel. Het onderscheidt daarbij de Veilige IJssel, de Voedende IJssel en de Verbindende IJssel.

Met de lezing staat de Veilige IJssel in de schijnwerper. De vele doorbraakkolken, kronkeldijken, terpen en verzwolgen dorpsdelen vertellen dat de rivier lange tijd allesbehalve veilig was. Door de tijd heen moesten de bewoners van de Liemers en andere delen van de IJsselvallei alles uit de kast halen om te kunnen overleven bij de grillige rivier. Daarbij leerden ze vanuit gezond eigenbelang samen te werken. De dijken zijn symbolisch voor dit resultaat. Ferdinand laat in zijn beeldverhaal zien wat de effecten van het vroegere IJsselgeweld waren. En met hoeveel slimheid de dijken werden gebouwd om have en goed te beschermen.

Maar de ‘veilige IJssel’ kende nog een andere dimensie. Hij ontpopte zich ook als een bondgenoot in de verdediging van de Nederlandse zelfstandigheid. In de Tachtigjarige Oorlog werd de IJssel onderdeel van een formidabele Staatse rivierverdediging, van Kampen in het noorden tot Lobith in het zuiden en van hieruit tot voorbij Gorinchem in het westen. De westelijke oever van de IJssel werd bestrooid met schansen en wachttorens. Door de eeuwen heen trok de IJssel legers aan en was de rivier herhaaldelijk toneel van bloedige strijd, met alle wrange gevolgen van dien voor de bewoners van de IJsselvallei. De veiligheid van de IJssel had altijd twee kanten.

De lezingen worden gehouden op  donderdag 28 januari 2016 in   Kulturhus de Brede Blik,   Kerkstraat 68 te Giesbeek ( tel. 0313 631 273).De zaal gaat als vanouds om 19.00 uur open en de lezing begint om 19.30 uur. Voor leden is de toegang gratis en niet-leden betalen        € 2,50.